Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ιστορία των Κινηματογραφικών Λεσχών










Η πρώτη ελληνική κινηματογραφική λέσχη ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1950, στις αρχές μιας εξαιρετικά δύσκολης και ταραγμένης δεκαετίας της πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής της Ελλάδας.

Μέχρι το 1967 ιδρύθηκαν αρκετές κινηματογραφικές λέσχες στη Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Τρίπολη, Δράμα, Καβάλα, Μυτιλήνη, Λάρισα, Ηράκλειο και αλλού, που λειτούργησαν είτε με τη μορφή παραρτημάτων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, είτε ως μέλη της πρώτης Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών (1961).

Ανεξάρτητα με την οργάνωση, τη νομική υπόσταση και τον τρόπο λειτουργίας, οι κινηματογραφικές λέσχες αποτέλεσαν τους μοναδικούς χώρους προβολής ταινιών ποιότητας και ουσιαστικής γνωριμίας με την αισθητική και την τεχνική του κινηματογράφου.
Σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, των γραμμάτων και της τέχνης τίμησαν με την παρουσία και την ενεργητική συμμετοχή τους το θεσμό των κινηματογραφικών λεσχών: Π. Ζάννας, Ρ. Κούνδουρος, Μ. Πλωρίτης, Μ. Κακογιάννης, Ν. Κούνδουρος, Θ. Αγγελόπουλος, Α. Σαββίδη, Α. Μητροπούλου, Β. Ραφαηλίδης και τόσοι άλλοι.

Η δυναμική πορεία των κινηματογραφικών λεσχών ανακόπηκε από τη δικτατορία, το 1967. Αν και κατά τη διάρκεια της, οι κινηματογραφικές λέσχες αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα αντίστασης στη πολιτική και καλλιτεχνική λογοκρισία, τη μεγάλη τους άνθηση γνώρισαν με την μεταπολίτευση. Παλαιές λέσχες επαναλειτουργούν, νέες ιδρύονται, ενώ κινηματογραφικά τμήματα λειτουργούν σε πολιτιστικούς, πολιτικούς, φοιτητικούς συλλόγους και στα πνευματικά κέντρα των Δήμων όλης της χώρας.


Η μεγάλη αυτή ανάπτυξη του θεσμού, μαζί με τη διάδοση του καλού κινηματογράφου, αποκάλυψε τις αδυναμίες, ελλείψεις και τα σημαντικά προβλήματα του παράλληλου-μη εμπορικού-κυκλώματος διάθεσης ταινιών στην Ελλάδα αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κεντρικού-συντονιστικού οργανισμού, της Ομοσπονδίας των κινηματογραφικών λεσχών.

Έτσι λοιπόν, η ΟΚΛΕ ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1981 με κύριους σκοπούς:


  • Tη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ίδρυση και λειτουργία των κινηματογραφικών λεσχών στην Ελλάδα.
  • Tην εξασφάλιση και απρόσκοπτη διακίνηση ταινιών ποιότητας.
  • Tην προώθηση της κινηματογραφικής παιδείας.
  • Tην παροχή έντυπου κινηματογραφικού υλικού για την υποβοήθηση του έργου των στελεχών των κινηματογραφικών λεσχών στον προγραμματισμό των προβολών.
  • Tην έγκυρη ενημέρωση των κινηματογραφικών λεσχών για τις κινηματογραφικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Tην υποστήριξη και προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου.

Για την υλοποίηση των στόχων η Ομοσπονδία και οι κινηματογραφικές λέσχες, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς του κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων, σεμινάρια, συνέδρια, κινηματογραφικά αφιερώματα και πραγματοποιεί εκδόσεις βιβλίων, περιοδικών και ενημερωτικών φυλλαδίων.


Η Ομοσπονδία των Κινηματογραφικών Λεσχών στις μέρες μας διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από την Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων.

Από το 1989 η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας είναι μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών (I.F.F.S.) που ιδρύθηκε το 1947.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου