Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Νέα συνεργασία της ΟΚΛΕ με το CINEDOC

Βραβευμένα Ντοκιμαντέρ 2009-2013

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα διεθνή ντοκιμαντέρ στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Οι ταινίες προβάλλονται παράλληλα στους κινηματογράφους Δαναός (Αθήνα), Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου (Θεσσαλονίκη) καθώς και στα Χανιά (Cine-Μαθήματα), την Πάτρα (Γυμνός Οφθαλμός & Θέατρο Λιθογραφείο) και τη Λευκωσία (Brave New Culture).
Στόχος του CineDoc, είναι η προβολή και η προώθηση του ντοκιμαντέρ σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Κύπρου, και η δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου που θα επιτρέπει την προβολή ταινιών με χαμηλό κόστος. Παράλληλα, το CineDoc ελπίζει να εμπνεύσει συλλογικές δράσεις που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας καθώς και να φέρουν κοντά τους επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ με το ευρύ κοινό.
Το CineDoc διοργανώνουν από το 2009 οι Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την Anemon Productions, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας, του Βρετανικού Συμβουλίου της Αθήνας, των πρεσβειών της Δανίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας στην Ελλάδα, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και την Filmstransit International.

Συντελεστές
Διοργάνωση/Επιλογή Προγράμματος: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου, Δήμητρα Κουζή
Παραγωγή – Συντονισμός: Ηλέκτρα Πέππα
Επικοινωνία: Δήμητρα Κουζή
Social Media: Ειρήνη Παναγοπούλου





ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ταινίες με κόστος 50 ευρώ ανά προβολή

BIRD ON A WIRE
Tony Palmer/106’/2011/Ηνωμένο Βασίλειο
Γυρισμένη το 1972, η ταινία παρακολουθεί τον Leonard Cohen σε περιοδεία, αντιμέτωπο με τα πλήθη, τα αυτόγραφα, τον θαυμασμό των γυναικών, τους δημοσιογράφους.
Βραβεύτηκε με Grierson Award 2011.

ΤΑΞΙΔΙΑΡΑ ΨΥΧΗ
Αγγελική Αριστομενοπούλου / 2010 / 70’/ Ελλάδα
Μια ταινία για έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας. Ο Γιάννης Αγγελάκας ξεκίνησε το μουσικό του ταξίδι τη δεκαετία του 80’ και ως σήμερα η ποίηση του παραμένει το ίδιο επίκαιρη. Η ταινία τον ακολουθεί στην καθημερινότητά του. Θίγει μέσα από τη ματιά του το πολιτικό αδιέξοδο της χώρας, τον τρόπο που διαμορφώνει την πραγματικότητα η τηλεόραση και αναζητά τη διέξοδο από τις πόλεις προς τους αγαπημένους τόπους που εγκαταλείψαμε. Στα 2 χρόνια που διήρκησαν τα γυρίσματα, βλέπουμε τις μουσικές συναντήσεις με τους συντρόφους του και την εξέλιξη των μουσικών διαδρομών τους μέσα από μια αναζήτηση στα ακούσματα της παιδικής τους ηλικίας, το ρεμπέτικο, τα ηπειρώτικα πολυφωνικά, τις κρητικές μελωδίες
Βραβεύτηκε με FIPRESCI στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2010.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΞΕΝΟΣ
Ανδρέας Αποστολίδης/ 2011/ 50’/ Ελλάδα
Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι περισσότεροι κάτοικοι των Βαλκανίων ζούσαν στην πολυ-εθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία επέτρεπε σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνος και Εβραίους να συμβιώνουν ειρηνικά. Όμως μέχρι το 1924, αυτός ο κόσμος κατάρρευσε. Σχεδόν 400.000 μουσουλμάνοι διώχθηκαν από την Ελλάδα, ενώ τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια Έλληνες ορθόδοξοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Τουρκία.
Η ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ανδρέας Αποστολίδης , Γιούρι Αβέρωφ /47’/2012/Ελλάδα
Από την έκρηξη της διακοινοτικής βίας το 1963 στο πραξικόπημα του 1974 και την Τουρκική εισβολή, 180.000 Ελληνοκύπριοι και 50.000 Τουρκοκύπριοι εκτοπίστηκαν. Κύπριοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων αφηγούνται τα γεγονότα που καθόρισαν τη ζωή τους. Οι μαρτυρίες τους πλαισιώνονται από συνεντεύξεις με ειδικούς, καθώς και σπάνιο αρχειακό υλικό.

LIVING WITHOUT MONEY
Line Halvorsen / 52’/ 2010 / Norway / Ιταλία
Πριν δεκατέσσερα χρόνια, η 68χρονη Χάϊντεμαρί Σβέρμερ από τη Γερμανία, πρώην δασκάλα και ψυχοθεραπεύτρια, αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή της. Έδωσε το σπίτι της, κράτησε τα απολύτως απαραίτητα και σταμάτησε να χρησιμοποιεί χρήματα. Ήθελε να δοκιμάσει να αποδείξει ότι ένας άλλος τρόπος ζωής είναι εφικτός. Η πρόταση της είναι μια ζωή απαλλαγμένη από τη λογική του χρήματος που βασίζεται σε ανταλλαγές, προσφορά εργασίας αντί για πληρωμές, συντροφικότητα και αλληλεγγύη. Μια ζωή που μοιάζει να είναι ειδυλλιακή όμως αποτελεί κάθε μέρα μια δοκιμασία για τα όρια της αλλά και τις σχέσεις με τους γύρω της, την οικογένεια της και τους φίλους της.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Στέλιος Αποστολόπουλος / 2010/52’ / Ελλάδα
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία του ξαδέλφου του Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον 8χρονο γιο του που ζουν στην Αθήνα και μετακομίζει σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό, στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Παίρνει την απόφαση να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία, αυτό του παραδοσιακού βοσκού, τιμώντας έτσι τη μνήμη του ξαδέλφου του. Ένα επάγγελμα που διατηρείται ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσα στα χιονισμένα βουνά και της Λιβυκής Θάλασσας.
Βραβεύτηκε με Prix Via Stella - France 3 στο CMCA 2010, Best Photography στο Sole Luna Festival, Audience Award στο AGON Archaeological Film Festival, Mid-Length Doc Award στο Halkida Docs FF.
EURO: THE MARKETS ATTACK
Jean-Michel Meurice and Jean Quatremer / 59'/2009/Γαλλία
Γιατί και πώς η κρίση του ευρώ βύθισε τις ευρωπαϊκές οικονομίες; Μια επόμενη κρίση ίσως να είναι το τέλος του ευρώ;Η ταινία ανασκευάζει την έκρηξη της οικονομικής κρίσης από τον Αυγούστου 2007 έως τον Μαΐου 2010 και εξηγεί πώς μία τραπεζική κρίση μεταλλάχθηκε σε μία κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Την ιστορία στηρίζουν οι μαρτυρίες κορυφαίων πολιτικών και οικονομολόγων όπως οι Jean-Claude Trichet (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας), Jean-Claude Juncker (Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup), Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Έλληνας Υπουργός Οικονομικών) και Christine Lagarde (Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας).

STEAM OF LIFE
Joonas Berghäll, Mika Hotakainen/80’/2010/Φιλανδία
Από μια χώρα με ατέλειωτους, σκοτεινούς και κρύους χειμώνες, μια κωμική αλλά και συγκινητική ματιά στη ζωή και την καρδιά Φιλανδών αντρών, που μέσα στη σάουνα εκμυστηρεύονται τις αγωνίες, τις χαρές και τις λύπες της ζωής τους.
Βραβεύτηκε με Best Film στο Anjalankoski Film Sunday 2011, Best Documentary στο European Film Awards 2010, Best Documentary Film στο Jussi Awards 2011.

A PLACE WITHOUT PEOPLE
Ανδρέα Αποστολίδη /2009/ 54’/ Ελλάδα
H ταινία περιγράφει τον τρόπο που εκδιώχθηκε ο τοπικός πληθυσμός της Τανζανίας από τις περιοχές Σερενγκέτι και Νγκόρονγκόρο, ώστε να δημιουργηθούν δύο από τα διασημότερα εθνικά πάρκα στον κόσμο. Εξερευνά τα στάδια ανάπτυξης των πάρκων αλλά και το πώς τελικά η δυτική αντίληψη για τη φύση άλλαξε ριζικά το αφρικανικό τοπίο και την ίδια την τοπική κοινωνία.
Βραβεύτηκε με Focal Award στο Best Use of Wildlife and Natural History Footage 2011, RTBF Award στο Festival des Libertes, Brussels, Best Feature Award στο ECOZINE IFF, Zaragoza, Jury Award στο Green Film Festival in Seoul.
KINGS OF PASTRY
DA Pennebaker & Chris Hegedus / 2009 /85’/ Η.Π.Α
Δεκαέξι Γάλλοι Σεφ Ζαχαροπλαστικής συναντιούνται στη Λυών για να συμμετάσχουν σε ένα τριήμερο διαγωνισμό όπου καλούνται να δείξουν τις γαστρονομικές τους δυνατότητες δημιουργώντας δεξιοτεχνικά γευστικές λιχουδιές με την ελπίδα ότι θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ σαν ένας από τους καλύτερους ζαχαροπλάστες. Ο διαγωνισμός Meilleurs Ouvriers de France είναι η πιο σημαντική αναγνώριση του είδους. Η ταινία παρουσιάζει το πάθος, τη θυσία, την απογοήτευση και τη χαρά των διαγωνιζομένων, στην προσπάθειά τους να γίνουν ένας από τους Βασιλιάδες της Ζαχαροπλαστικής.
Προβλήθηκε στα Berlin International Film Festival, Full Frame Documentary Film Festival, Los Angeles Film Festival, International Documentary Film Festival Amsterdam, Hot Docs Canadian International Documentary Festival

METALLICA: SOME KIND OF MONSTER
Joe Berlinger & Bruce Sinofski / 2004 / 94'/ Η.Π.Α
Το ντοκιμαντέρ πολύ έξυπνα αφηγείται κάτι σχέδον παράδοξο: οι μουσικοί του γκρούπ Metallica, του πιο επιτυχημένου heavy-metal γκρούπ στη ιστορία, υποβάλλεται σε μια ενταντική θεραπεία δύο χρόνων αναλύοντας τις συγκρούσεις των σχέσεών τους τα τελευταία 20 χρόνια. Μέσα απο αυτή την διαδικασία γεννιέται ένα απο τα καλύτερα άλμπουμ, το St Anger και ξεκινούν την πρώτη παγκόσμια περιοδία συναυλιών σε τέσσερα χρόνια. Το ντοκιμαντέρ είναι ένα επικό και συναρπαστικό ταξίδι, που απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται για την δημιουργική διαδικασία και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων.
Βραβεύτηκε με Best Documentary Feature στο Broadcast Film Critics Association Awards 2005, Ghent International Film Festival 2004, Best Documentary στο Independent Spirit Awards 2005, Feature Documentaries στο International Documentary Association 2004.

THE COMMISSAR
Pekka Lehto/60’/2012/Φιλανδία
Ένα πορτραίτο του Επιτρόπου της ΕΕ για τις Νομισματικές Υποθέσεις Olli Rehn στην προσπάθειά του να προλάβει την εξάπλωση του χρέους που απειλεί τη σταθερότητα της ενωμένης Ευρώπης.
RENT A FAMILY
Kasper Astrup Schröder/80’/2012/Δανία
Ο Ryuicki είναι Γενικός Διευθυντής της Ιαπωνικής εταιρείας I Want to Cheer You Up Ltd (Θέλω να σου φτιάξω το κέφι A.E.), η οποία προμηθεύει, έναντι ενοικίου συγγενείς. Η οικογένεια του Ryuichi όμως δεν το ξέρει!

THE SNOWBALL WAR
Fridtjof Kjaereng/52’/2011/Νορβηγία
Το μικρό χωριό του Vardoe βρίσκεται σε ένα νησί ψηλά στην αρκτική Νορβηγία. Η Θάλασσα του Barents, που το περιβάλλει, είναι γεμάτη ψάρια, όμως ψαράδες δεν υπάρχουν. Οι ελάχιστοι κάτοικοι εφευρίσκουν ένα παιχνίδι που θα ξαναφέρει ζωή στον τόπο τους.
Βραβεύτηκε με Prix Europa Best Television Documentary in Europe 2011.

SAYOME
Νίκος Νταγιαντάς / 56’/ 2011/ Ελλάδα
Υιοθετημένη από τον παππού της, η Σαγιόμι μεγάλωσε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ιαπωνία, απομονωμένη από τους γονείς της. Στα είκοσι της έφυγε από τη χώρα, ακολουθώντας έναν έλληνα ναύτη στην Κρήτη. 35 χρόνια μετά, η είδηση πως η μητέρα της είναι άρρωστη, την οδηγεί ξανά στην πατρίδα της. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της Σαγιόμι στην Ιαπωνία. Μια ταινία για την οικογένεια, την ταυτότητα, τη μνήμη, τα τσιφτετέλια και το καραόκε!
Βραβεύτηκε με Urti Grand Prix Author's Documentary στο Monte Carlo Int. TV Festival, Fipresci Award (Int. Federation of Film Critics) στο Thessaloniki Documentary Festival, ORPHEUS Awards Best Documentary and Audience Choice στο Los Angeles Greek Film Festival.

THE ROAD TO DIYIARBAHIR
Zaradasht Ahmed/58’/2011/Νορβηγία
Ο δημοφιλής Κούρδος μουσικός Ciwan, στη μαύρη λίστα της Τουρκικής κυβέρνησης, ζητάει πολιτικό άσυλο στην κρύα Σουηδία. Όταν φτάνει για μια συναυλία στο Diyarbekir της Τουρκίας, πόλη-σύμβολο των Κούρδων, ένα εκατομμύριο άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους για να τον αποθεώσουν.
Βραβεύτηκε με Special Mention of the Jury 2010.
ΣΕΙΣΜΟΣ
Γιούρι Αβέρωφ / 2003 / 52’/ Ελλάδα
Το καλοκαίρι του 1953, ένας απ’τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ου αιώνα χτύπησε τα νησιά του Ιονίου. Η Κεφαλονιά ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ντοκιμαντέρ Σεισμός αφηγείται την ιστορία των κατοίκων της Κεφαλονιάς, που είδαν τον τόπο τους να αφανίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, και που αναγκάστηκαν, στην πλειοψηφία τους, να εγκαταλείψουν το νησί.
Τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2003, βραβεύτηκε στο CINEMed Montpellier Film Festival 2004.

SUGARTOWN: ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ
Κίμων Τσακίρης / Ελλάδα / 2007/68’
Η ζωή των κατοίκων στη Ζαχάρω κυλάει ήρεμα και ευχάριστα, μα υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα: στο χωριό δεν υπάρχουν γυναίκες.. ούτε για δείγμα. Αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος σε αυτό, ο δήμαρχος της περιοχής μαζί τις συγχωριανούς του αναχωρεί για την Ρωσία προς αναζήτηση συζύγων.
Βραβεύτηκε με URTI SILVER MEDAL International Grand Prix Author's Documentary στο Monte-Carlo TV Festival 2008, Best Ethnographical Film στο European Documentary and Anthropological Film Festival,Dialektus Film Festival Budapest 2008, Best First Shown Direktor στο Cyprus Film Festival 2007, First Prize Documentary στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2006.

SUGARTOWN: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Κίμων Τσακίρης / Ελλάδα / 2009/68’
Στις 24 Αυγούστου 2007, οι κάτοικοι της Ζαχάρως έζησαν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας πέρασε από τα χωριά τους, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και 65 νεκρούς.
Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και τους κατοίκους της Ζαχάρως, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την ‘επόμενη μέρα’.
Βραβεύτηκε στο URTI International Grand Prix Author's Documentary Bronze Medal, πρεμιέρα στο IDFA 2009.
Ταινίες με κόστος 100 ευρώ ανά προβολή
ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΚΑΝΑΡΙΝΙ
Rοy Sher / 89’/ 2010 / Israel / Greece / France / Germany
Ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι στη ζωή της Ρόζα Εσκενάζυ, της κορυφαίας ερμηνεύτριας του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Εβραίους, σεφαρδίτικης καταγωγής και έζησε στην Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία ερμηνεύοντας ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία και τις μουσικές της μεγάλης ρεμπέτισσας, από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.
Βραβεύτηκε JACK NAYLOR award for best short film στο 24th International Haifa film festival, Grand Prize winner 7th Open St. Petersburg student film festival Beginning 2008

EL SISTEMA
Paul Smaczny & Maria Stodtmeier / Γερμανία /2008 / 90’
Μια ταινία για την Κρατική Ορχήστρα Νέων και Παιδιών της Βενεζουέλας, γνωστή με το όνομα ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, που ιδρύθηκε το 1975 από τον οικονομολόγο-μουσικό, Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου. Ενα φιλόδοξο, δημοφιλές Κοινωνικό Πρόγραμμα Κλασσικής Μουσικής που απορροφά το 80-90% από τα 265.000 παιδιά φτωχών οικογενειών που ζούν σε περιοχές όπου η μεγάλη εγκληματικότητα είναι καθημερινή απειλή. Μια υπέροχη ταινία που πείθει απόλυτα για την ελπιδοφόρα αξία της κοινωνικής προσφοράς.
Βραβευμένο με Best Documentary Feature Award Chicago International Movies and Music Festival 2010, Silver Lei Award for Excellence in Film Making Honolulu International Film Festival 2010, Best Documentary Orlando Hispanic Film Festival 2009, Grand Prix 'Golden Prague 2009'

HOW TO START A REVOLUTION
Ruaridh Arrow/52’/2011/UK, Egypt, Serbia, Montenegro, USA
Χιλιόμετρα μακριά από την Πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ένας ασπρομάλλης Αμερικανός περπατάει σέρνοντας τα πόδια σε μια εργατική γειτονιά της Βοστώνης. Λέγεται Gene Sharp. Είναι ένας ογδονταπεντάρης διανοούμενος που περιποιείται τις ορχιδέες του και δεν μοιάζει καθόλου επικίνδυνος. Όμως οι ιδέες του ίσως αποτελούν τον καταλύτη για το τέλος των δικτατορικών
καθεστώτων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βραβεύτηκε με Best Documentary στο Raindance Film Festival 2011, Special Jury Prize Ottawa Film Festival 2011, Best Documentary Boston Film Festival 2011, Best Documentary Barcelona Film Festival 2011.

THE WORLD ACCORDING TO MONSANTO
Μια ταινία της Marie-Monique Robin/ Canada/ 2008 / 109’
Το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, κατασκευάζεται και ανήκει στη Monsanto. Την πολυεθνική που από την ίδρυσή της έχει τον τίτλο της πιο ρυπογόνας και επικίνδυνης στην ιστορία της βιομηχανίας. Κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ: των περισσότερων δικαστικών αγωγών και μηνύσεων που έχουν ασκηθεί ποτέ σε βιομηχανία.
Τα πειστήρια για τα εγκλήματα της Monsanto βρίσκονται στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπέν. Κι όμως η Monsanto αναπτύσσεται διαρκώς και τα κέρδη της αυξάνονται. Το επόμενο βήμα της είναι οι μεγάλες μονοκαλλιέργειες με μεταλλαγμένους σπόρους αμφίβολης ποιότητας και ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον.
Βραβεύτηκε με Best Medium or Feature Length Documentary Award στο International Francophone Film Festival Acadie Canada, 2008

SENNA
Asif Kapadia/106’/2010/UK
Η συναρπαστική ιστορία του Senna, των σωματικών και διανοητικών του άθλων, στον αγωνιστικό χώρο και εκτός, η αναζήτηση της τελειότητας, η δημιουργία ενός μύθου. Η ταινία αφηγείται τη ζωή του θρύλου της Φόρμουλα 1, από το 1984 ως τον πρόωρο θάνατό του, μια δεκαετία αργότερα.
Βραβευμένο με Best Documentary Austin Film Critics Award 2011 Best Editing BAFTA Film Award 2012, Best Documentary British Independent Film Award 2011, Best Documentary Chlotrudis Award 2012, Best Documentary Evening Standard British Film Award 2012

CATHERINE DENEUVE
Anne Andreu/52’/2009/France
Μια ταινία πορτραίτο για την ωραία της ημέρας, την Catherine Deneuve, τη Grande dame του Γαλλικού σινεμά. Το ντοκιμαντέρ είναι μια ιστορία μυστηρίου και περιπέτειας που αντιπροσωπεύει απόλυτα την μεγάλη ντίβα και παρακολουθεί την καριέρα της,
που καλύπτει μισό αιώνα κινηματογράφου και αποτελεί τη μαρτυρία μιας γενιάς που βίωσε βαθύτατες αλλαγές.
Βραβευμένο με Best Actress in a Leading Role στο Academy Awards USA 1993, Actor's Mission Award στο Art Film Festival 2009, Best Actress στο BAFTA Awards 1969, Bambi Awards, Film – International 2001

GUILLEM ON THE EDGE
Francoise Ha Van / 52’ / 2009/ France
Η Συλβί Γκυγιέμ είναι μια απ’τις μεγαλύτερες χορεύτριες όλων των εποχών που πρωταγωνίστησε τόσο στο κλασικό μπαλέτο όσο και στον σύγχρονο χορό. Στα 19 της ήταν πρίμα μπαλαρίνα στην Όπερα του Παρισιού, όπου ο Νουρέγιεφ, τότε καλλιτεχνικός διευθυντής, την αναγόρευσε «étoile», χορεύτρια σταρ, στο τέλος της παρθενικής της εμφάνισης στη Λίμνη των Κύκνων. Αντισυμβατική και ασυμβίβαστη σήμερα στα 46 της, δεν έπαψε ποτέ να πειραματίζεται και να εξελίσσεται.

BREATH OF THE GODS - A Journey to the Origins of Modern Yoga
Jan Schmidt-Garre/100’/2012/Γερμανία
Η ιστορία της Γιόγκα χάνεται στους αιώνες, αλλά η σύγχρονη Γιόγκα των αρχών του 20ού αιώνα είναι πνευματικό παιδί του Ινδού σοφού T. Krishnamacharya. Ο σκηνοθέτης Jan Schmidt-Garre ερευνά τη ζωή και τη διδασκαλία του Krishnamacharya, και το ταξίδι του τον οδηγεί από τους μαθητές και την οικογένεια του Ινδού δασκάλου ως τις πηγές της σύγχρονης Γιόγκα και το παλάτι του Μαχαραγιά της Μυσώρης, με σπάνιο αρχειακό υλικό και πλούσιες αναπαραστάσεις.

DOLPHIN BOY
Dani Menkin, Yonatan Nir/56’/2011/Ισραήλ, Γαλλία
Ένας νέος άνδρας προσπαθεί να ξεπεράσει τα τραύματά του και να συνεχίσει τη ζωή του, με τη βοήθεια μιας ομάδας δελφινιών. Ένα συγκινητικό ταξίδι θεραπείας και αυτογνωσίας που κινηματογραφήθηκε σε διάστημα τριών ετών.
Βραβεύτηκε με Jury Mention Award στο Jerusalem Film Festival 2011, Honorary Mention Award στο Woodstock Film Festival 2011, World Festival of Underwater Images
AN APPOINTMENT WITH LACAN
Gérard Miller/52’/2011/Γαλλία
Όταν πρωτοσυνάντησε τον Lacan, ο κινηματογραφιστής Gérard Miller πήγαινε ακόμη σχολείο. Σε ηλικία 20 ετών, ο μεγαλύτερος αδελφός του, Jacques-Alain Miller, έγινε ένας από τους πιο αφοσιωμένους μαθητές του Lacan. Μερικά χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την κόρη του Lacan, Judith. Ο Miller καταγράφει την καθημερινή ζωή ενός από τους πιο διάσημους και πιο αμφισβητούμενους ψυχαναλυτές στον κόσμο, μέσα από τις μαρτυρίες ασθενών, μαθητών, φίλων και συγγενών.

GRANDMA’S TATTOO’S
Suzanne Khardalian/58’/2011/Sweden
Η σκηνοθέτις Suzanne Khardalian ανακαλύπτει πίσω από τα περίεργα τατουάζ της γιαγιάς της τη φρικτή πραγματικότητα της μοίρας των Αρμενίων γυναικών που εκδιώχθηκαν από την Οθωμανική Τουρκία κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

NOT A MAN IN SIGHT
Mette Aakerholm Gardell/48’/2011/Sweden, Norway
Αυτοβιογραφική ταινία για την καθημερινότητα τριών ζευγαριών γυναικών σε διαφορετικές φάσεις ζωής, την εφηβεία, τη μητρότητα και τα γηρατειά. Με χιούμορ και αυτοκριτική, θέτει ερωτήματα που αφορούν όλες τις σύγχρονες σχέσεις.
Προβλήθηκε στο Portland Queer Documentary Film Festival 2012.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ
Ταινίες με κόστος 20 ευρώ (DVD)

ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ
Άγγελη Ανδρικοπούλου & Αργύρης Τσεπελίκας / Ελλάδα / 2010/22’
Κάθε μέρα μετά το σχολείο, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά στο σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Με το που ξεκινούν το παιχνίδι, οι γείτονες προσπαθούν να τους σταματήσουν με φωνές, απειλές ή ακόμα με τη βία. Τα παιδιά πεισμώνουν ακόμα περισσότερο.
Βραβεύτηκε με Best Documentary στην Hellenic Film Academy, Best Documentary Award στο LA Greek Film Festival, Quality of Life Award στο International Film Festival Πατρα 2010.

THE FIRE FACTOR
Νίκος Νταγιαντάς/ Ελλάδα/ 2009/ 45’
«Το Τρίγωνο της Φωτιάς» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών του 2007 στην Πελοπόννησο. Άνθρωποι που βρέθηκαν στο μέτωπο των πυρκαγιών, επιστήμονες και ειδικοί κάνουν τον απολογισμό των καταστροφών.
Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της ταινίας: πρώτον, υπάρχει άμεση ανάγκη για συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος δασοπροστασίας της χώρας, και δεύτερον ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Οι πρόσφατες φωτιές στην ΒΑ Αττική δείχνουν με τον πιο δραματικό τρόπο ότι τα μεγάλα προβλήματα και οι παθογένειες του συστήματος παραμένουν.

SILENT BALKANS
Ανδρέας Αποστολίδης/ Ελλάδα/ 2012/45’
Το ντοκιμαντέρ "Ξεχασμένα Βαλκάνια" μας μεταφέρει στα Βαλκάνια των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα από τις πρώτες φωτογραφίες και φιλμ που τραβήχτηκαν στην περιοχή. Η ταινία διερευνά τη ζωή των απλών ανθρώπων εν μέσω των δραματικών αλλαγών που μεταμόρφωσαν τα Βαλκάνια στο γύρισμα του αιώνα.
WITNESS THE PAST
Άγγελη Ανδρικοπούλου & Αργύρης Τσεπελίκας / Ελλάδα / 2011/ 3 επ. Χ 10’
Μία σειρά από εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ για παιδιά ηλικία 6-12 χρονών με θέμα την αρχαιοκαπηλία και το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.
Η παραγωγή έγινα στα πλαίσια της Ευρωπαικής Ένωσης και του προγράμματος "Witness the Past" σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών.

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
Ανδρέας Αποστολίδης/ Ελλάδα/ 2008/81’
To Κύκλωμα παρουσιάζει μια μεγάλη έρευνα γύρω από το παράνομο διεθνές εμπόριο ελληνικών αρχαιοτήτων και συνδυάζει τις αποκαλύψεις με την εισδοχή στον κόσμο των συλλεκτών, των δημοπρασιών και των μουσείων, αλλά και των μεσαζόντων αρχαιοκαπήλων μαζί με την προβολή αριστουργημάτων τέχνης που ενεπλάκησαν σε κλοπές ή λαθρεμπόριο σε συγκεκριμένες υποθέσεις από το 1972 έως το 2003.
Βραβεύτηκε με Βραβείο κοινού στο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών ΑΓΩΝ 2006, Βραβεία σε τέσσερις κατηγορίες (Καλύτερη ταινία, Καλύτερο Σενάριο Καλύτερη Αφήγηση, Ειδική Μνεία) στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βίντεο του Archaeology Channel, στο Όρεγκον, ΗΠΑ 2007,

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου