Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Πολιτιστικό Γεγονός για την Καβάλα το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας

Η Κινηματογραφική Λέσχη της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2014 το 27ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) με θέμα: «Ο ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός λόγος στον κινηματογράφο».

Η ζεστή φιλοξενία, οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις και γενικά το πλούσιο πρόγραμμα, η επικοινωνία με σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών, η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, οι νέες γνωριμίες και η σύσφιξη των σχέσεων των μελών των Κινηματογραφικών Λεσχών που προσήλθαν από διάφορα μέρη της χώρας, η ενεργητική παρουσία νέων ανθρώπων - αλλά  και η ομορφιά  της πόλης - πλούτισαν τον νου και την ψυχή μας και μας γέμισαν χαρά και αισιοδοξία.

Το Συνέδριο χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα, ο Πρόεδρος της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας κ. Ευάγγελος Καμπουρίδης, ο υπεύθυνος της Κινηματογραφικής Λέσχης της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας κ. Χρήστος Ζαφειριάδης και ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Λ.Ε. κ. Δημήτρης Καλαντίδης, ενώ η αντιπρόεδρος της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας κ. Ζωή Βυζοβίτη, από τα πιο παλαιά μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, μίλησε για την πολύχρονη πορεία της Λέσχης και της Ο.Κ.Λ.Ε. και μας θύμισε το  Συνέδριο της Ομοσπονδίας που έγινε το 1993 επίσης στην Καβάλα με θέμα «Απελευθερωτικοί αγώνες και κινηματογράφος» και στο οποίο τιμήθηκε η Μελίνα Μερκούρη.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη τριών ανθρώπων που τίμησαν τον λόγο για τον κινηματογράφο: Μπάμπη Ακτσόγλου (ομιλητής: Νότης Φόρσος), Νίκο Κολοβό (ομιλητής: Γιάννης Σολδάτος) και Χρήστο Βακαλόπουλο (ομιλητής: Μάριος Παπαγεωργίου). Μετά τις ομιλίες ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τον πάντα απολαυστικό Αργύρη Μπακιρτζή και τους νεαρούς και πολλά υποσχόμενους Dreamers. Το πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας των Σταύρου Τσιώλη και Χρήστου Βακαλόπουλου Παρακαλώ, γυναίκες μην κλαίτε (1992).

Τη δεύτερη ημέρα,  ανέπτυξαν πλευρές του θέματος του Συνεδρίου  σκηνοθέτες, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και κριτικοί του κινηματογράφου: Στάθης Βαλούκος («Ο ιστορικός λόγος στον κινηματογράφο»), Γιάννης Σολδάτος («Ο λόγος για τον ελληνικό κινηματογράφο: Από τον Δήμο Βρατσάνο στο Flix»), Γιάννης Μπακογιαννόπουλος («Προβλήματα της κριτικής σήμερα»), Αχιλλέας Ντελής («Διαδρομές κριτικής και θεωρίας: Συγκλίσεις και αποκλίσεις»), Άκης Καπράνος («Ο θάνατος του φιλμ - Η κριτική στην ψηφιακή εποχή»), Γεωργία Βιολιτζή («Οι Ρώσοι Φορμαλιστές για τον κινηματογράφο - Η περίπτωση του "Παλτό" του Ν. Γκόγκολ»), Χρυσάνθη Σωτηροπούλου («Το περιοδικό Φιλμ και η συμβολή του στην ανάπτυξη του θεωρητικού και κριτικού λόγου στην Ελλάδα»), Τάσος Ρέτζιος («Η κληρονομιά του Παύλου Ζάννα στην κοινωνική διάσταση της κριτικής»), Βασίλης Κεχαγιάς («Βασίλης Ραφαηλίδης, στον προθάλαμο του θεωρητικού λόγου»), Ανδρέας Τύρος («Κρίση εναντίον κρίσης»), Λευτέρης Ξανθόπουλος («Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας, 1960 - Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλος»).

Το βράδυ της ίδιας ημέρας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Περικλή Χούρσογλου Καβάλα - Αντανακλάσεις του χτες, μεταμορφώσεις του σήμερα (2013), μέσα από το οποίο γνωρίσαμε την αρχαία, βυζαντινή, οθωμανική και σύγχρονη ιστορία της Καβάλας. Στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενός από τους σημαντικότερους  Έλληνες σκηνοθέτες, που επί σαράντα χρόνια μας προσφέρει ξεχωριστές κινηματογραφικές δημιουργίες  (προσφώνηση: Δημήτρης Καλαντίδης, ομιλητές: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος και Γιάννης Σολδάτος). Μετά τις ομιλίες προβλήθηκε η ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου Αθήνα – Κωνσταντινούπολη (2008) και η βραδιά έκλεισε με δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Καβάλας.

Την τρίτη ημέρα προσκεκλημένοι και σύνεδροι με τον  ξεναγό κ. Γιάννη Κιρτσόγλου αλλά και τον Αργύρη Μπακιρτζή (τον γνωρίζουμε ως τραγουδιστή των «Χειμερινών Κολυμβητών» και ως ηθοποιό του Σταύρου Τσιώλη, αλλά είναι και αρχιτέκτονας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας)  περπατήσαμε και απολαύσαμε γνωστά και άγνωστα σημεία της Καβάλας και γνωρίσαμε την ιστορία τους.

          Στο πλαίσιο του Συνεδρίου,  από τις 8 έως τις 11 Σεπτεμβρίου,  η Κινηματογραφική Λέσχη της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας  διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το τετραήμερο «Σινεμά ξανά»,  όπου, με την παρουσία των σκηνοθετών και άλλων συντελεστών των ταινιών και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού θεατών,  προβλήθηκαν και συζητήθηκαν οι ελληνικές ταινίες: Ο εχθρός μου (2013) του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά (2013) της Ελίνας Ψύκου, Το δέντρο και η κούνια (2013) της Μαρίας Ντούζα, Δύσκολοι αποχαιρετισμοί, ο μπαμπάς μου (2002) και September (2013) της Πέννυς Παναγιωτοπούλου,  Μαχαιροβγάλτης (2010) και Το μικρό ψάρι (2014) του Γιάννη Οικονομίδη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου