Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 30ού ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ




«Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»


ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 2-4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Το 30ο ετήσιο συνέδριο της ΟΚΛΕ διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Η γυναίκα δημιουργός στον ελληνικό κινηματογράφο», ενώ τιμώμενο πρόσωπο ήταν η σκηνοθέτις Αλίντα Δημητρίου.
Οι εκδηλώσεις για το συνέδριο ξεκίνησαν με μία σειρά προβολών ελληνικών ταινιών σκηνοθετημένες από γυναίκες, σε μια προσπάθεια να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα από τη συμβολή της γυναίκας δημιουργού στον εγχώριο κινηματογράφο. Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν οι ταινίες : Οι καρβουνιάρηδες (Αλίντα Δημητρίου, 1977, 29΄, ντοκιμαντέρ), Η ζωή στους βράχους (Αλίντα Δημητρίου, 2009, 98΄, ντοκιμαντέρ), Επιστροφή στην οδό Αιόλου (Μαρία Κουρκούτα, 2014, 14΄), Ιωάννης ο βίαιος (Τώνια Μαρκετάκη, 1973, 170΄), Βόλτα (Στέλλα Κυριακοπούλου, 2015, 10΄) και Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευή (Ελίνα Ψύκου, 2013, 89΄). Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α&Μ Καλοκαιρινού 30/5-1/6 με ελεύθερη είσοδο.
Την Παρασκευή 2 Ιουνίου η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου υποδέχτηκε με χαρά τους εκπροσώπους 29 κινηματογραφικών λεσχών από όλη τη χώρα, τους εκπροσώπους του Δ.Σ. της ΟΚΛΕ καθώς και τους ομιλητές του συνεδρίου. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τις δύο πρώτες μέρες του συνεδρίου φιλοξενήθηκαν στο Μικρό Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τις εγγραφές των συνέδρων και τους χαιρετισμούς από τους φορείς που συντέλεσαν στην υλοποίηση του συνεδρίου. Αρχικά ο πρόεδρος της ΟΚΛΕ, Δημήτρης Καλαντίδης, διάβασε τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου που δε μπόρεσε να παραστεί στο συνέδριο, ενώ στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο Κώστας Φασουλάκης (Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού), η Αριστέα Πλεύρη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Εθελοντισμού & Μνημείων) καθώς και ο Κώστας Μαρκάκης (μέλος του Δ.Σ. της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου). Στη συνέχεια η θεωρητικός του κινηματογράφου Ειρήνη Σηφάκη παρουσίασε την ομιλία της με θέμα «Η έννοια του φύλου στην πολιτισμική θεωρία και την κινηματογραφική δημιουργία». Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με τις προβολές των ταινιών Μετά σαράντα μέρες (Φρίντα Λιάππα, 1972, 20΄) και Δύσκολοι αποχαιρετισμοί: ο μπαμπάς μου (Πέννυ Παναγιωτοπούλου, 2002, 108΄).
Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 3 Ιουνίου) ξεκίνησε νωρίς το πρωί με το κύριο μέρος των εισηγήσεων. Την αρχή έκαναν οι θεωρητικοί του κινηματογράφου με τις εισηγήσεις «Ο κινηματογράφος είναι γυναίκα» (Γιάννης Σολδάτος), «Φρίντα Λιάππα: η δημιουργός αντιμέτωπη με τη λογοκρισία» (Ευαγγελία Θέμελη) και «Αναφορά στο έργο της Τώνιας Μαρκετάκη» (Ιουλία Μέρμηγκα). Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν γυναίκες δημιουργοί του ελληνικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα οι: Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις), Μαρία Δρανδάκη (παραγωγός) και Ιωάννα Τσιριγκούλη (ηθοποιός). Η επιλογή τους να κάνουν διάλογο με το κοινό, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους σύνεδρους που αντάλλαξαν απόψεις με τις ομιλήτριες πάνω στη θεματική του συνεδρίου. Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε η σκηνοθέτις Αλεξάνδρα Σαλίμπα με την ομιλία της «Γυναίκα δημιουργός στο ελληνικό ντοκιμαντέρ: σημειώσεις από το πεδίο».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η τιμητική εκδήλωση για την Αλίντα Δημητρίου. Ο πρόεδρος της ΟΚΛΕ παρέδωσε στη φίλη και συνεργάτιδα της Αλίντας Δημητρίου, Ηλέκτρα Βενάκη, (Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) τιμητική πλακέτα με σκοπό να την παραδώσει στην κόρη της αείμνηστης δημιουργού Σίβυλλα Κοτσώνη, που δεν μπόρεσε να παραστεί στο συνέδριο. Έπειτα η Ηλέκτρα Βενάκη μίλησε για τη ζωή και το έργο της μεγάλης δημιουργού, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή του συνεδρίου. Μετά το τέλος της ομιλίας προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Τα κορίτσια της βροχής (Αλίντα Δημητρίου, 2011, 120΄). Μετά την προβολή σύνεδροι και ομιλητές δείπνησαν μαζί σε εστιατόριο της πόλης. Το συνέδριο έκλεισε με την ξενάγηση στην εντός των τειχών πόλη του Ηρακλείου από την αρχαιολόγο Λιάνα Σταρίδα το πρωί της Κυριακής 4 Ιουνίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα χαρίζοντας όπως κάθε χρόνο την ευκαιρία σε σινεφίλ από όλη τη χώρα να βρεθούν μαζί για λίγες μέρες και να εμβαθύνουν στο αγαπημένο τους αντικείμενο. Παρά τη δυσκολία πρόσβασης για πολλούς σύνεδρους, η προσέλευση κρίνεται ικανοποιητική ενώ οι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα μετέδωσαν τις γνώσεις αλλά και τις εμπειρίες τους στο κοινό που σίγουρα έφυγε από το Ηράκλειο με μία ολοκληρωμένη οπτική πάνω στη συμβολή της γυναίκας δημιουργού στο ελληνικό και όχι μόνο κινηματογράφο.

Τη γραφιστική επιμέλεια του συνεδρίου ανέλαβε η Μαργαρίτα Κονδυλάκη της Motive Creative.

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου θα ήθελε να ευχαριστήσει τους παρακάτω για την ουσιαστική συμβολή τους στη διεξαγωγή του συνεδρίου:

Ελίνα Ψύκου
Μαρία Κουρκούτα
Λιάνα Σταρίδα
Σίβυλλα Κοτσώνη
Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη
Κυριάκο Αγγελάκο
Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Α.& Μ. Καλοκαιρινού
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Εταιρεία παραγωγής t-short
Εταιρεία παραγωγής Εxile Room
Εταιρεία διανομής feelgood entertainement
Εκδόσεις Αιγόκερως
Αναπτυξιακή Ηρακλείου
NivoSoap

Ευχόμαστε και στις υπόλοιπες κινηματογραφικές λέσχες να διοργανώσουν ακόμη πιο πετυχημένα συνέδρια μέσα στα επόμενα χρόνια.

Με εκτίμηση

Διαχειριστικό Συμβούλιο Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Ηρακλείου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου